Lasa-l sa se joace pe afara … ca nu se murdareste! Asta ii sporeste capacitatea de invatare si ii creste performantele
» » Lasa-l sa se joace pe afara … ca nu se murdareste! Asta ii sporeste capacitatea de invatare si ii creste performantele

Lasa-l sa se joace pe afara … ca nu se murdareste! Asta ii sporeste capacitatea de invatare si ii creste performantele

postat in Lifestyle | 0

Copiii s-au nascut sa se joace si sa alerge de colo-colo. Iar ceea ce vad eu zi de zi este contrariul. E imposibil ca voi sa nu fi observat asta. Stim ca exercitiile fizice sunt vitale pentru un corp in crestere, dar ele sunt la fel de importante si pentru un creier in curs de dezvoltare. Potrivit expertilor, copiii au nevoie de o multime de oportunitati de a alerga, chiar daca asta inseamna o implicare mai scazuta in alte activitati extra-scoalare. Il iubesti? Lasa-l sa se plictiseasca! este indemnul meu pentru a-l invata sa se simta bine cu el insusi, singur, sa respire, sa se priveasca si sa constientizeze mediul incojurator. Sa se bucure de el! Sa se bucure de camera lui sau de gradina lui, fara alte zeci de activitati extra-scolare.

De ce activitatile fizice sunt atat de bune pentru dezvoltarea creierului? Potrivit unei cercetari stiintifice publicate in British Journal of Sports Medicine:

Pentru copiii cu varste intre 6-18 ani, activitatile fizice au urmatoarele beneficii:

Ajuta la construirea functiilor cognitive:

  • Activitatile fizice inainte, in timpul si dupa programul scolar imbunatatesc performanta academica.
  • O singura sesiune de activitati fizice moderate sporeste imediat functiile creierului, functiile cognitive si performanta academica.
  • Puterea creierului si performanta scolara sunt sporite cand copiii au competente fundamentale de miscare.
  • Timpul petrecut in favoarea activitatilor fizice, chiar daca inseamna timp petrecut departe de lectii, nu inseamna note mai proaste.

Le incurajeaza angajamentul, motivatia si starea de bine generala:

  • Activitatile fizice le cresc stima de sine.
  • Ajuta la consolidarea relatiilor cu colegii, parintii sau alti adulti importanti in viata lor, precum profesorii si antrenorii.
  • Un mediu care sustine autonomia, protejeaza si sustine social le va spori motivatia, comportamentul in ceea ce priveste activitatile fizice si starea de bine generala.
  • Activitatile fizice regulate si organizate ajuta la construirea unor abilitati de viata si valori importante precum autocontrol, ordine si echilibru, respect, responsabilitate sociala.

Si lista poate continua. Poti citi mai multe despre beneficiile activitatilor fizice intr-unul dintre cele mai recente si indragite articole din blog – cum ii ajuta yoga pe copii sa-si controleze emotiile negative, unde am vorbit despre cum yoga le permite copiilor sa se miste si sa se autodepaseasca fara a concura cu prietenii lor. In plus, prin practicarea pozitiilor respective, copiilor li se ofera oportunitatea de a fi constienti de respiratia proprie, concentrandu-se pe corpul fizic in timp ce-si intind si intaresc musculatura. Miscarile yoga pot fi folosite si pentru ca un copil sa exprime ceea ce simte.

joaca afara activitati fizice regulate beneficii copii (2)

Sa iesiti afara si sa va jucati impreuna inseamna mai mult pentru copilul tau decat sa-i cumperi lucruri sau sa faceti chestii serioase, de adulti. Orice copil pe care l-am vazut are o dorinta arzatoare sa fie copil in preajma parintelui lui. Ai posibilitatea sa te joci sau sa te prostesti la orice varsta. Asta isi va aminti pentru totdeauna. 

Oricum ar fi, trebuie sa retinem ca beneficiile activitatilor fizice pentru un corp si un creier in crestere sunt profunde. Exista o nevoie evidenta ca noi, parintii, sa-i indrumam si sa-i incurajam spre astfel de activitati, sa ne asiguram ca nicio alta activitate statica nu interfereaza cu nevoia lor pentru activitati fizice. Haideti sa le oferim spatiul si oportunitatile necesare pentru  a se misca, si sa-i urmarim cum prospera, cum cresc atat de sanatos si frumos!

Te invit sa citesti mai multe despre beneficiile invizibile ale impamantarii si meditatia in mers, un instrument de vindecare minunat atat pentru adulti, cat si pentru copii. Eu si lui TH adoram sa facem asta ori de cate ori putem.

Curiosi sa aflati mai multe? Urmariti-ma si pe pagina mea de Facebook, locul unde postez constant tot felul de chestii interesante.

Comments

comments